Otok Ugljan – Preko

Preko je putničko i administrativno središte otoka Ugljana. Kako mu i ime govori, nalazi se točno preko puta otoka Zadra, od kojeg Vas dijeli svega 20 min vožnje trajektom.
Otok je bogat biljnim i životinjskim svijetom, posebno stablima maslina, nasadima origana, ružmarina, bosiljka, kadulje te lovora. Više od 2500 sunčanih sati godišnje, čini ga jednim od najtoplijih otoka, kako po temperaturi, tako i po ljubaznosti domaćina.
Mjesto Preko obiluje raznim kulturnim i zabavnim manifestacijama, kao i bogatom povijesnom baštinom. Samo neki od njih su muzej Galevac, Brižićevi Dvori, crkva svetog Ivana Krstitelja, Priješke Lavandijere itd. Spomenuti muzej Galevac nalazi se na istoimenom otočiću, udaljenom svega 80 metara od obale, na kojem je u 15. stoljeću sagrađen franjevački samostan sv. Pavla Pustinjaka, a datira sve do danas.

Spomenut ćemo i srednjovjekovnu tvrđavu Sv. Mihovila, do koje se jednostavno dolazi asfaltiranom cestom, automobilom, biciklom ili pješice. Tvrđavu je u 13. stoljeću podigla Mletačka Republika, a put do nje se svakako isplati jer pogled sa vrha oduzima dah.

Preko krase brojne plaže, od kojih je najpoznatija pješćana plaža Jaz koja posjeduje “plavu zastavu”. Od ostalih, tu je još i plaža Magazin, Bilišće, Uvala svitla i dr.
Ako želite provesti odmor u pokretu, pun adrenalina i zabave, možete se okušati u planinarenju, ribolovu, biciklizmu, kajaku, paintballu, ronjenju, jedrenju, nogometu te raznim sportovima na vodi.
Mjesto i otok mogu se pohvaliti raznim sadržajima, koncertima, događanjima, sportovima, te će svatko za sebe pronaći bar nešto. Blizina grada Zadra, ljepote biljnog i životinjskog svijeta, čisto more te gostoprimstvo domaćina sigurno će Vam biti dovoljan razlog da se u Preko vratite još mnogo puta.

3805

Stanovnika

15. stoljeće

Otočić Galevac – samostan

13. stoljeće

Tvrđava Sv. Mihovila (265 m)

2500

Sunčanih sati godišnje